Nie masz czasu na zapoznanie się z całością artykułu?
Wystarczy, że klikniesz ikonę „oznacz artykuł do przeczytania później”. Wszystkie zapisane publikacje znajdziesz w profilu czytelnika

Krzywa Keelinga – nowy standard i wskaźnik rozwoju?

Obok wskaźnika PKB, trzeba zacząć uwzględniać w kalkulacjach rozwoju ciągle rosnącą krzywą Keelinga, a więc wskaźnik stężenia gazów cieplarnianych w atmosferze. Póki nie jest za późno.
Wesprzyj NK
Esej powstał w ramach programu „Zielony Ordokonserwatyzm” Nowej Konfederacji, Fundacji Futura Iuventa i Fundacji Światowy Ruch Katolików na Rzecz Środowiska. Więcej na stronie: Zielony Ordokonserwatyzm – Nowa Konfederacja. Jeśli chcesz pomóc nam w rozwijaniu projektu, możesz to zrobić TUTAJ. Wszystkie dostępne, wiarygodne dane potwierdzają szybki, ostatnio coraz szybszy, wzrost średnich rocznych temperatur, tak powierzchni Ziemi, jak i coraz częściej wód. Już wiadomo, że rok 2023 będzie najcieplejszy na naszej planecie w historii pomiarów[1]. A wcześniejsze najgorętsze lata też przypadały na ostatnią dekadę (2016, 2019)[2]. Przewiduje się, że średnia globalna temperatura powietrza dla każdego roku w latach 2023-2027 będzie od 1,1°C do 1,8°C wyższa niż średnia z lat 1850-1900. Źródeł i zestawień na ten temat jest wiele, o różnym pochodzeniu, jedno z nich...

Chcesz uzyskać darmowy dostęp do całości materiału?

Zaloguj się do swojego konta lub utwórz nowe konto i zapisz się do newslettera

politolog i sinolog, profesor. Dyrektor Centrum Europejskiego UW w latach 2016-2020. Był również ambasadorem Polski na Filipinach, w Tajlandii oraz w dawnej Birmie w latach 2003-2008. Zajmuje się stosunkami międzynarodowymi we współczesnym świecie. Specjalizuje się w tematyce Chin. Bogdan Góralczyk pracował jako profesor wizytujący na zagranicznych uniwersytetach, w tym na terenie Chin i Indii. Autor wielu pozycji poświęconych Państwu Środka, w tym książki "Wielki Renesans. Chińska transformacja i jej konsekwencje" oraz "Nowy Długi Marsz. Chiny w erze Xi Jinpinga"

Komentarze

Dodaj komentarz

Zobacz

Zarejestruj się i zapisz się do newslettera, aby otrzymać wszystkie treści za darmo